Rendszer-neurobiológia

36. csoport
Vezetője: Hangya Balázs


Kutatói tevékenységünk célja feltárni, hogy mi a kognitív funkciók idegélettani alapja egészséges és sérült agyban. Arra keressük a választ, hogy a kéreg alatti agyterületek különböző idegsejt-típusai hogyan vesznek részt olyan kognitív tevékenységekben, mint a figyelem, tanulás és emlékezés.

A demencia világszerte több, mint 40 millió embert érint, és éves szinten nagyságrendileg 600 milliárd dollár anyagi terhet ró a társadalomra. A folyamatban lévő intenzív alap- és klinikai kutatások ellenére végső megoldás egyelőre nem látszik kibontakozni. A normális és kóros kognitív folyamatok jobb megértése érdekében a bazális előagy kolinerg sejtjeit vizsgáljuk, mivel ezeknek a sejteknek a fokozatos pusztulása szerepet játszik az Alzheimer-kórban és más neurodegeneratív megbetegedésekben.

A kolinerg sejtek fontos szerepet játszanak tanulási és más kognitív folyamatokban, de aktivitásmintázatuk különböző viselkedések során még ismeretlen. Ha megértjük, hogy a bazális előagy kolinerg sejtjei hogyan vesznek részt a tanulási folyamatban, ill. hogy az esetleges károsodásuk hogyan vezet tanulási nehézségekhez, közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megértsük a szerepüket a neurodegeneratív demenciákban.

A bazális előagyban a kolinerg sejtekkel keveredve gátlósejtek is találhatóak. A bazális előagy tanulásban betöltött szerepének megértéséhez fontos meghatározni, hogyan különülnek el az agyterülethez kapcsolódó kognitív funkciók a különböző sejttípusok között.

Laboratóriumunkat a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programja, az Európai Bizottság ERC pályázata és az NKFIH OTKA KH pályázata támogatja.

A csoport angol nyelvű honlapjának elérhetősége: hangyalab.koki.hu

Munkatársak:

NévBeosztás
Hangya Balázscsoportvezető
Solari Nicolaposztdoktor
Balázsfi Diánaposztdoktor
Sergio Martínez Bellverposztdoktor
Konstantinos Lygdasposztdoktor
Sviatkó KatalinPhD hallgató
Laszlovszky TamásPhD hallgató
Hegedüs PannaPhD hallgató
Király BálintPhD hallgató
Pillár VivenTDK hallgató
Kajtor MártonTDK hallgató
Lengyel Katalinimmunhisztokémia szakasszisztens