Metabolikus Labor

Vezetője: Fekete Csaba


Az energiaháztartás szabályozását tanulmányozó vizsgálatok és új transzgenikus egértörzsek metabolikus fenotípus meghatározásának elősegítése érdekében 2014 decemberében létrehozott laboratórium EchoMRI-700 – Testösszetétel Analizátorral és 8 egér vagy 8 patkány mérésére alkalmas TSE PhenoMaster Metabolikus Egységgel van felszerelve.

Az EchoMRI-700 - Testösszetétel Analizátor lehetővé teszi egerek és akár 700g-os patkányok testösszetételének altatás nélküli, gyors és precíz meghatározását. A készülék megadja az állatok zsír tartalmát, zsírmentes testtömegét (lean body mass), továbbá a szabad és teljes víztartalmát.

E mérések lehetővé teszik a farmakológiai és genetikai kezelések testtömegre kifejtett hatásának jobb megértését és szükségesek a indirekt kalorimetriával nyert adatok zsírmentes testtömegre történő normalizálásához is.

A TSE PhenoMaster Metabolikus Egység az energia felhasználás, a szubsztrát felhasználás, a táplálék és folyadék felvétel és a lokomotor aktivitás mérésére szolgál. A metabolikus ketreceket tartalmazó klímaszekrény lehetővé teszi a metabolikus mérések széles hőmérsékleti tartományban történő elvégzését, ami magába foglalja a rágcsálók termoneutrális körülmények közt történő vizsgálatát is. A Stellar Telemetriás egység segítségével a metabolikus mérések a belső testhőmérséklet és a szívfrekvencia mérésével is kombinálhatók.

A Laboratórium az Intézet kutatói mellett kollaborációban más akadémiai intézmények és egyetemek kutatói számára is rendelkezésre áll.


Részlet a 2015-ös intézeti ismertetőből.

Munkatársak:

NévBeosztás
Fekete Csabatudományos tanácsadó
Stiftné Szilvásy-Szabó Anett tudományos segédmunkatárs
Simon Ágnesasszisztens