Magatartásélettan és Stressz

71. csoport
Vezetői: Zelena Dóra


Kutatásaink középpontjában a humán betegségek különféle laboratóriumi modelljei állnak mind a neurobiológiai háttér felderítése, mind új gyógyszerek kifejlesztése céljából. Különösen a stresszhez kapcsolható pszichopatológiai elváltozások érdekelnek minket. Annak érdekében, hogy minnél pontosabban tudjuk modellezni a klinikai problémákat, számos új modellt is kifejlesztettünk.

A csoport multodiszciplináris kutatásokat folytat nagy transzlációs értékkel. Kísérleti alanyaink laboratóriumi egerek és patkányok, de kollaborálunk humán vizsgálatokat folytató csoportokkal is. Ezen együttműködés főként a poszttraumás stresszzavarra (PTSD) irányul. Részletes magatartási fenotipizálás mellett endokrinológiai módszerekkel követjük a stresszorok hormonális következményeit. A stressz-okozta autonóm idegrendszeri elváltozásokat in vivo biotelemetriás módszerrel tanulmányozzuk. Az agyi mechanizmusok feltárására immunohisztokémiát, PCR-t valamint opto- és farmakogeneitkai módszereket és epigenetikai megközelítést alkalmazunk. Újabban figyelmünk a hipotézis mentes vizsgálatok felé fordul a glikobiológia és metabolomika területén. Végül az általunk feltárt neuronális kapcsolatokon, mechanizmusokon alapuló gyógyszeres kezelés lehetőségeit viselkedés farmakológiai módszerekkel vizsgáljuk. A csoport számos helyi vagy külső megrendelő által támogatott gyógyszerfejlesztési projektben is részt vesz.

Ezen irányvonalak mentén jelenleg az alábbi három fő kutatási témán dolgozunk:

  1. PTSD, mint metabolikus betegség
  2. A medián ráfe mag, illetve specifikus sejtjeinek szerepe a viselkedésben Cre- egerek, opto- és farmakogenetikai technikák alkalmazásával
  3. Az Alzheimer kór 3xTg-AD egérmodelljének magatartási jellemzése, a depresszió-szerű tünetek kialakulása

Részlet a 2015-ös intézeti ismertetőből.

Pályázataink:

  • NKFIH Két különböző szerotoninerg rendszer az agyban: a szociális viselkedések szabályozása (2016.12.01.-2020.11.30)
  • NKFIH A prefrontális kéreg energiahomeosztázisának szerepe a poszttraumás stresszzavar kialakulásában (2019.12.01.-2023.11.30)

Munkatársak:

NévBeosztás
Zelena Dóracsoportvezető, tudományos főmunkatárs
Haller Józseftudományos tanácsadó
Tiago Chavestudományos segédmunkatárs
Grébeczné Bánrévi Krisztinaasszisztens
Török BibiánaPhD hallgató
Fazekas CsillaPhD hallgató
Pedro CorreiaPhD hallgató
Várkonyi DorottyaTDK hallgató
Szóllóssy-Csoma BálintTDK hallgató
Hellinger ÁkosTDK hallgató