Kisállat Képalkotási Központ

Vezetője: Dr. Sperlágh Beáta, műszerfelelős: Dr. Gölöncsér Flóra


KISÁLLAT KÉPALKOTÁSI KÖZPONT
PREKLINIKAI EGÉSZ ÁLLAT KÉPALKOTÓ KÖZPONT

Vezetője: Dr. Sperlágh Beáta (sperlagh.beata@koki.hu), műszerfelelős: Dr. Gölöncsér Flóra (goloncser.flora@koki.hu)

Szolgáltatások rövid jellemzése:

A műszer Közép-Magyarország első olyan képalkotó központja, melyben fiziológiás és kóros működések, hormonális változások egész állatban, valós időben, biolumineszcencia és fluoreszcencia segítségével vizsgálhatók. A beruházás a KOKI állattechnológiai bázisán a többi budapesti ELKH kutatóhely és a SE igényeit is kiszolgálja.

Műszerek:

IVIS Lumina3 XMRS (X-ray) pre-clinical in vivo imaging (képalkotó) készülék


A készülék a következő képalkotási lehetőségekkel van felszerelve:

  • biolumineszcens képalkotás (luciferin/luciferáz jelöléses rendszerek)
  • fluoreszcens képalkotás (400-900 nm)
  • radioizotópos Cerenkov képalkotás
  • integrált kisállat Röntgen képalkotás

Hozzátartozik a képfeldolgozó szoftver és a hozzátartozó számítógép, valamint egy izoflurános altatógép. A hozzátartozó előkészítő helyiségben történik az állatok altatása, kezelése, vizsgálatra történő elkészítése.

A műszerhez intranetes foglalási naptár tartozik, az új felhasználók a műszerfelelősnél történő bejelentkezés és betanítást követően tudják a műszert használni, ezenkívűl Standard Operation Procedure (Felhasználási útmutató, házirend) is rendelkezésre áll.

A műszer a 2015-ös MTA INFRA pályázat támogatásából került beszerezésre. Az éves karbantartási és szerviz költségeket az Intézet és a felhasználó csoportok a felhasználás arányában fedezik.

Cikkek:

Mohácsik P, Erdélyi F, Baranyi M, Botz B, Szabó G, Tóth M, Haltrich I, Helyes Z, Sperlágh B, Tóth Z, Sinkó R, Lechan RM, Bianco AC, Fekete C, Gereben B. A Transgenic Mouse Model for Detection of Tissue-Specific Thyroid Hormone Action. Endocrinology. 2018 Feb 1;159(2):1159-1171. doi: 10.1210/en.2017-00582.

Bekő K, Koványi B, Gölöncsér F, Horváth G, Dénes Á, Környei Z, Botz B, Helyes Z, Müller CE, Sperlágh B. Contribution of platelet P2Y12 receptors to chronic Complete Freund's adjuvant-induced inflammatory pain. J Thromb Haemost. 2017 Jun;15(6):1223-1235. doi: 10.1111/jth.13684. Epub 2017 May 3.