Mikor a Lendület tovább visz

2017. május 9. Kittel Ágnes

Makara Judit, aki 2011-ben az akkor harmadik alkalommal kiírt a Lendület pályázat egyik nyerteseként alakította meg a KOKI-ban az Idegi Jelátvitel Csoportot, majd még ugyanabban az évben megkapta a Wellcome Trust szenior kutatók számára kiírt támogatását (International Senior Research Fellowship of the Wellcome Trust) is, most az amerikai Howard Hughes Medical Institute, a Bill & Melinda Gates Alapítvány, a Wellcome Trust és a Calouste Gulbenkian Alapítvány közös pályázatán került a több mint 1400 jelentkező közül kiválasztott 41 nyertes közé.
A HHMI Nemzetközi Kutatói Ösztöndíj /HHMI International Research Scholars/ díjazottjai, akiktől eddigi pályájuk alapján kiemelkedő eredményeket várnak az orvosbiológiai kutatások területén, az első évben 250 ezer, majd további négy éven át 100 -100 ezer dollárt kapnak arra, hogy szabadon valósíthassák meg kreatív projektjeiket.
Míg az ERC pályázatról meglehetősen sokat olvashatunk, minden bizonnyal elsősorban az egyre sikeresebb magyar részvételnek köszönhetően, a HHMI Nemzetközi Kutatói Ösztöndíj nem annyira ismert.

- Honnan, hogyan tudtál erről a lehetőségről, és mekkora esélyt adtál magadnak?
- A pályázatról egy intézeti kör-emailből értesültem. A kiírás meglehetősen pontosan megfogalmazott feltételrendszere nagyon illett rám. A jelentkezőnek a G7 országokon kívülinek kellett lennie, aki legalább egy évig az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban szerzett doktori vagy posztdoktori gyakorlatot, megfelelő publikációs listával rendelkezik, és az elmúlt 7 évben kezdett önálló, orvosbiológiai témájú alapkutatást. A pályázat a jelentkező személyére fókuszált, nem pedig kutatási projektre.
Bár nagyon szélesnek tűnt a pályázat merítése, vesztenivalóm nem volt, így megírtam, beadtam. Valóban nagyon kompetitív pályázat volt, hiszen majdnem 1500-an jelentkeztek és 41 díjazott van. Úgy tudom, eddig egyszer, öt évvel ezelőtt írtak ki hasonló pályázatot, és szintén volt egy magyar nyertes, Csanády László az SE Orvosi Biokémia Intézetéből.
- Magyarország nem tartozik a G7 országok közé, 2006 és 2011 között a dendritek kutatásának egyik legismertebb személyisége, Jeffrey Magee laboratóriumában dolgoztál az Egyesült Államok egyik legelismertebb intézetének legnevesebb helyén, a Howard Hughes Medical Institute egyik kampuszán, a Janelia Farmon, a 2005 óta megjelent egy Neuron, 2 Nature, 2 Nature Neuroscience, egy-egy Nature Methods és Nature Communication cikk láthatóan eleget tett a „megfelelő publikációs lista” feltételnek, és csak 2011-ben kezdtél a bevezetőben említett pályázatok segítségével önálló kutatást. Mit gondolsz, mi lehetett a legfontosabb, mi alapján döntöttek?
- Erre nem igazán tudom a választ. Nem értettem pl. mi volt a feltételrendszer célja azzal, hogy csak angolszász területen kapott gyakorlat számított. Szintén nem volt egyértelmű számomra az elbírálás alapja sem, azon kívül, hogy nyilván a kiválóságra összpontosítottak. Ráadásul sok tudományterületről lehetett pályázni, így a témák sem voltak összehasonlíthatók.
- Az a legfontosabb, hogy elnyerted az ösztöndíjat! Milyen változásokat hozhat, mit segíthet ez elő számodra, ill. csoportod munkájában?
- A siker pont jókor jött, mivel jelenlegi pályázati forrásaim egy éven belül lejárnak. Az új támogatás biztosítja a labor folyamatos működését, és egyéb kisebb forrásokkal együtt kiegyensúlyozott tervezést biztosíthat a következő 5 évre, sőt, akár új témák elkezdését is lehetővé teszi.
Ezen kívül egy HHMI ösztöndíj presztízse nagy, és az ösztöndíjasoknak szervezett évenkénti találkozók jó lehetőséget adnak a kapcsolatépítésre is.

A pályázat kiíróinak sajtónyilatkozata itt olvasható.