Együtt vagy inkább mégsem? Együtt vagy inkább mégsem?

Együtt vagy inkább mégsem?

Wittner Luca a KOKI-ban volt PhD hallgató, de már jó pár éve a Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetben dolgozik. Míg a Pécsi Egyetemen a központi egységek hasznáról, tőle a kutatók-intézetek együttműködésének módjairól hallhatunk.

Az ELKH vezetőinek látogatása Az ELKH vezetőinek látogatása

Az ELKH vezetőinek látogatása

Már harmadik éve annak, hogy intézetünk a 2019. augusztus 1-vel alapított Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozik. Az ELKH vezetőségének gondosan szervezett első látogatására 2022. április 19-én került sor.

. . . és van a Weizmann . . . és van a Weizmann

. . . és van a Weizmann

A világban számos kiváló, dicső múlttal és fényes jelennel büszkélkedő kutatóintézet, kutatóközpont van. A Harvard és a Caltech, Oxford és Cambridge azon vetélkednek, kinek van több Nobel-díjasa. És ott van a Weizmann. Cím: Rehovot, Izrael.

A KOKI egere a tőzsdére megy A KOKI egere a tőzsdére megy

A KOKI egere a tőzsdére megy

A tőzsdéről sok minden eszébe juthat egy embernek, de egy egér csak a legritkább esetben. Ilyen ritka eset olyan különleges egérrel fordulhat csak elő, mint a KOKI THAI egere, ezért talán érdemes lesz megismerni a nem mindennapi történetet!

A mikroglia, ami még az agyi keringésbe is beleszól A mikroglia, ami még az agyi keringésbe is beleszól

A mikroglia, ami még az agyi keringésbe is beleszól

A mikrogliáról, a központi idegrendszer fő immunsejtjéről Dénes Ádám csoportjában tudnak a legtöbbet. Legújabb felfedezésük, hogy a mikroglia az idegsejteken kívül agyi erekkel is kapcsolódhat, és részt vehet az agyi keringés szabályozásában is!

A mi mandulafánk A mi mandulafánk

A mi mandulafánk

Nálunk mindig van miről írni, hiszen nemzetközi szinten elismert idegtudományi kutatóintézetben dolgozunk, több munkatársunk is kutatási területének legjobbjai közé tartozik. Mégis, a márciusi cikkek egyike mindig a virágzó mandulafáról szól.

Pécsi meghívás mikroszkóposoknak Pécsi meghívás mikroszkóposoknak

Pécsi meghívás mikroszkóposoknak

A PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának tavaly átadott Nano-Bio-Képalkotó Központi Egységétől kaptunk meghívót a "Super-resolution and Advanced Fluorescence Microscopy and István Ábrahám Memorial Workshop"-ra.

Nagy siker lett az IBRO Workshop! Nagy siker lett az IBRO Workshop!

Nagy siker lett az IBRO Workshop!

A Magyar Idegtudományi Társaság kétévenkénti és eddig mindig januárban tartott IBRO Workshopját hagyományos módon megrendezett konferenciának meghirdetni merésznek tűnő vállalkozás volt 2021-ben, de sikeres lett!

Felelősség a talentumért Felelősség a talentumért

Felelősség a talentumért

Talentumos ember, mondták régebben kiváló tehetségekre, függetlenül attól, miben voltak kiemelkedően jók. Schwarcz Anett PhD hallgató is talentumos, elsősorban tehetsége jogán, másrészt, mivel elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Ösztöndíját.

Akinek szívügye az elektronmikroszkópia Akinek szívügye az elektronmikroszkópia

Akinek szívügye az elektronmikroszkópia

Korunkat sokféle névvel illetik, és ezek közül az egyik az is lehetne, "a mikroszkópok reneszánsza". A mai mikroszkópok másképp "műalkotások" mint a régiek, és még több törődést igényelnek. Ezért csatlakozott hozzánk Dr. Kőszegi Szilvia.

Meg lehet-e akadályozni a migrént? Meg lehet-e akadályozni a migrént?

Meg lehet-e akadályozni a migrént?

Míg a fejfájás általában néhány tablettával orvosolható gyakori fájdalom, a migrén a népesség 10 százalékát érintő, az életet időről időre szinte elviselhetetlenné tévő neurológiai betegség. Ennek a komoly kórnak megelőzését, kezelését segíthetik a Sperlágh-csoport kutatásai.

Az Altamira-barlangtól az internetes honlapokig Az Altamira-barlangtól az internetes honlapokig

Az Altamira-barlangtól az internetes honlapokig

Egy kutatóintézet feladatai közé tartozik az is, hogy időszakonként igényes kiállítású kiadványban mutassa be, milyen témákban kutatnak és milyen eredményeket értek el. Egy ilyen kiadvány elkészítéséhez pedig profi fotósra is szükség van.

Nomen est omen Nomen est omen

Nomen est omen

Minden jó, ha a vége jó, állítja Shakespeare színművének címe, és ezzel valószínűleg Pósfai Balázs is egyetért. Miért is ne tenné, mikor az év utolsó hónapja elhozta számára a Junior Prima Díjat? Az, hogy megérdemelten kapja, nem is kérdés.

Connectome 2021 : karácsonyi mini-konferencia Connectome 2021 : karácsonyi mini-konferencia

Connectome 2021 : karácsonyi mini-konferencia

Karácsonyozni és évet búcsúztatni többféleképp is lehet egy kutatóintézetben. A KOKI fiatal kutatói meglehetősen egyedülálló módon, erre egy mini-konferenciát találtak a legjobbnak. Az eredmény azt mutatja, igazuk volt.

  • 164 találat
  • További