Liftversek

2017. november 28. Kittel Ágnes

Ha valahol munkahelyemről érdeklődnek és arról kérdeznek, miért szeretek itt dolgozni, sosem felejtem el megemlíteni a liftverseket. Ahogy vannak az igen népszerű liftelőadások az ELTE TDK konferenciáján, úgy vannak nálunk az igen kiváló liftversek. Liftversek, írta Kosztolányi, Radnóti, József Attila, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor, Szép Ernő, Weöres Sándor stb.
Nem kétséges számomra, hogy annak, aki kiválasztja őket és volt bátorsága az elsőt kitenni, ízlése kiváló, játékos kedve irigylésre méltó. Kitartása is. Igen hasznos tulajdonságok egy kutatóintézetben – de az életben is. (Megtisztelő módon engem is gyanúba vettek, mint akitől kitelhet ilyesmi, de sajnos nem én kezdtem, csak néhány esetben, mikor már nagyon hiányoltam a következő költeményt, segítettem be.)

A játék már legalább két éve megy, de még nem tudjuk, kinek lehetünk érte hálásak. És mi is játszunk, mert bár találgatjuk, ki lehet, valószínűnek tartom, hogy komolyan senki nem akarja tudni, kinek köszönhetjük a meglepetéseket. Így az igazi.
Emlékszem, mikor egy közös lift út során Vizi professzor áradozott arról a Kosztolányi- versről, mely – minő véletlen – zseniálisan sorolta a különböző drogokat és hatásukat.
Egyszer egy csodálatos Weöres Sándor vers volt kitéve. Kicsit hosszú volt, sosem sikerült elejétől végig elolvasnom a nyolcadikig. Belépve a laborba, egyik munkatársam első kérdése az volt, mit szólok az új vershez a liftben, vajon engem is úgy elbűvölt-e, mint őt.
De csak két napja is. Reggel van még, alig jött még be valaki, várom a liftet, egyik majd csak méltóztatik lejönni, mikor csatlakozik hozzám egy másik korán bejáró, és miután liftjeink határozott egyéniségét kellően méltattuk, a Radnóti-vers kerül szóba, ami eltűnt, pedig csak egy napja volt még kitéve, és a sok mindenféle hirdetmény közt nem is vehette észre mindenki. Sajnálkozunk.
Mennyire más ilyesmi miatt sajnálkozni, mint egy újsághír miatt! Az „olvastad már” sosem rejt itt rosszat. A mostani Weöres Sándor idézet is káprázatos. És pont jó hosszúságú.
A versek kiválasztásába világért se kötnék bele, nagyon jó ez így nekünk, de ha lehet, kérjük kedves Anonymusunk, lehetőleg 8 emeletnyi útnál nem hosszabb távra tervezett verset tegyen ki, és ha lehet, az olvasószemüvegre szorulók miatt olyan betűnagysággal, mint a mostani.
Előre is köszönjük!