Kutatók Éjszakája programok a KOKI-ban

2020. november 16. Kittel Ágnes

Minden baja-nehézsége ellenére ez az év sem szűkölködik nagy tudományos sikerek nélkül, és még a kutatói összefogásnak is láthattuk szép példáit. Ezekre gondolva jobb érzéssel gondolhatunk a jövőre, és egyetérthetünk azzal is, hogy a KOKI idén nem csak kiválasztott gimnazisták számára nyújt egy kis betekintési lehetőséget az intézetben folyó kutatásokba, de az internetes közvetítés lehetőséggel élve, minden érdeklődő megismerkedhet egy kicsit négy laboratóriumunk kutatásaival.

Az igazi köszönet természetesen azokat a kutatókat illeti ezért, akik felkészülve várják majd november 27-n, pénteken este hat órától az online térből érkező látogatókat!

Délután hat órától Dénes Ádám csoportjának kutatásaiból mutat be egy szép szeletet Cserép Csaba és Pósfai Balázs.

"Modern anatómiai képalkotó eljárások alkalmazása az agykutatásban" című előadásukban, bemutatójukban feltárják a komplex biológiai folyamatok szabad szemmel nem látható részleteit, melyhez a legmodernebb molekuláris anatómiai képalkotó technikákat használják, a konfokális lézer-pásztázó mikroszkópiától egészen az elektron-tomográfiáig.

Sipos Eszter a következő, 7 órakor induló program műsorvezetője, aki az intézetünk vírusinjektáló laboratóriumában alkalmazott, izgalmas ideg-tudományi kérdések megválaszolására használt, célzott genetikai módosításokat mutatja be az érdeklődőknek.

Az ilyen, és hasonló génmanipulációs kutatások haszna már ma megmutatkozik, hiszen néhány genetikai eredetű betegségek esetében elméletileg már ma lehetőség van a beteg hibás, betegséget okozó génje/i pótlására, módosítására vagy kiütésére.

A nyolc órakor induló program címe: Magatartás neurobiológiai vizsgálatok a laboratóriumban: az egyedtől a szinapszisokig". Tóth Máté és Varga Zoltán Kristóf a két házigazda, akik bemutatják, milyen módszerekkel vizsgálják az agykutatók a szorongást, a szociális viselkedési formákat vagy az agressziót. A röpke egy óra alatt a látogatók sok mindent megtudhatnak nem csak a viselkedés, de az idegsejtek, sőt, a szinapszisok - molekulák szintjén történő változásokról is.

Mi határozza meg döntéseinket? Képesek vagyunk-e megjósolni a ránk váró jutalmat? Melyik agyterület felelős a motivációért? Hogy viselkednek az agysejtek? Miért jó egerekkel dolgozni?" Ezeket a kérdéseket gondolatébresztőnek szánta utolsó, este kilenckor kezdődő bemutatójukhoz Hangya Balázs és csoportja, akik olyan kísérleti technikákat is bemutatnak, míg a válaszokat igyekeznek megadni, melyeket bizonyára tágra nyílt szemmel csodálnak majd nem csak az ifjabb, de az idősebb látogatók is.

Reméljük sokak érdeklődését sikerült felébresztenünk, és számos látogató jön el hozzánk, hogy, ha csak virtuálisan is, megismerkedhessen az ország egyetlen, idegkutatásra szakosodott kutatóintézetének néhány kiemelt kutatási programjával.

Szeretettel várunk minden kedves Érdeklődőt - de nem csak mi, hanem a többi ELKH kutatóintézet is. Látogassanak el hozzájuk is!