Csek Judit kitüntetése

2021. augusztus 24.

Állami ünnepek táján gyakran van kitüntetett intézetünk tagjai között. Amennyiben a kitüntetést nem az Akadémia adja, vagy nem a legismertebb állami kitüntetés, érdemes utánanézni, miért is adományozzák.

Az interneten található leírás szerint a "Magyar Érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgál, magyar és külföldi állampolgároknak egyaránt adományozható. Az érdemkeresztet a köztársasági elnök adományozza arany, ezüst és bronz fokozatban. Polgári (zöld) és katonai (piros) tagozata van."
A szöveg, mi tagadás, itt-ott emelkedett, de egy ilyen hivatalos szöveg esetében ez elnézhető. Azt azonban, hogy Juditra és kitüntetésére mennyire vonatkoztatható, egy igen nagy ember igen egyszerű mondata igazolja.
A "nagy ember" Pázmány Péter (1570 - 1637), akinek nevét mindenkinek illik ismerni. És talán még az is, aki nem ismeri, mint a magyar próza atyját, mint harcos ellenreformátor pedig ellenszenves számára, az alábbi a mondatért megbocsát neki: "Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek, csupán tiszta szív és sok, sok szeretet."
A kitüntetésre ajánlók valami hasonlóra gondolhattak.

Igazuk is volt. Bár azt azért hozzá kell tenni, hogy Vizi professzor úr sűrű és sokrétű programját követni, benne tudományszervezéssel és tudomány-politikával, a Mindentudás Egyetemével, könyvek, cikkek írásával, de még a Magyarország Barátai Alapítvánnyal is, hosszú éveken át mindig megbízható munkát végezni, szükség esetén egyéni programokat is átírva, semmiképp nem sorolható a "kis cselekedetek" közé.

Judit most nyugdíjba vonul, amire a három és féléves két ikerfiú már szívrepesve vár. Se munkában, se programban így továbbra sem lesz hiánya.

Kívánunk neki jó egészséget, erőt, kitartást - és sok-sok szeretetet.